Gouden plak op de beurs van Brazilië?

Wat u moet weten over beleggen in Brazilië

Wat hebben beleggen en de Olympische Spelen met elkaar gemeen?

Zowel bij beleggen als bij sport moet u tijd, toewijding en geld investeren om uiteindelijk te kunnen oogsten. En natuurlijk een beetje geluk hebben. Er is overigens nóg een parallel tussen sport en beleggen. Bij de opbouw en het onderhoud van een beleggingsportefeuille kan het zinvol zijn te denken als een coach; een hockey- of voetbalcoach bijvoorbeeld. Een coach stuurt ook niet tien keepers en één aanvaller het veld in, maar zorgt voor een evenwichtig team. Dat geldt bij beleggen ook. Dus houd cash op de bank en op het doel voor de financiële reddingen, zorg voor een achterhoede met relatief veilige obligaties en maak een middenveld met aandelen en ETF’s (indexfondsen). In de voorhoede kunt u eventueel opties voor rendement en zekerheid opstellen.

Hoe staat Brazilië er voor?

Brazilië, momenteel het toneel van de Olympische Spelen. Waarom kan dit land interessant zijn voor beleggers? Na een instabiele periode onder leiding van presidente Dilma Rousseff, betrokken bij een corruptieschandaal, gloort met haar verwachte afzetting hoop op rustiger politiek vaarwater. De recente corruptieonderzoeken moeten uitmonden in ingrijpende hervormingen. Daarnaast is de Braziliaanse bevolking jong en geleidelijk aan ook beter geschoold. Mede daarom hebben zij steeds meer te besteden. Last, but not least: de aandelenwaarderingen van Brazilië zijn relatief laag en daarmee voor de lange termijn aantrekkelijk.

Must knows: beleggen in Brazilië

Wilt u als belegger op termijn kans maken op een gouden plak op de beurs van Brazilië? Dat kan dan bijvoorbeeld met de iShares MSCI Brazil ETF. Dit indexfonds (een middenvelder) met lage kosten belegt in Braziliaanse aandelen en keert dividend uit. Wilt u dat het dividend automatisch wordt herbelegd in de aandelen waarin de ETF belegt? Kijk dan eens naar de Lyxor Brazil Ibovespa ETF. 

Uiteraard gaat beleggen gepaard met risico. Staan de wereldwijde financiële markten onder druk, dan zullen de koersen van de ETF’s ook dalen. Daarnaast is sprake van valutarisico. De ETF’s noteren allebei in euro’s, maar de koersen van de onderliggende ondernemingen in Braziliaanse réis.

Onthoud echter: als belegger moet u schieten om te kunnen scoren. En ook daar zijn Brazilianen goed in!

Gerelateerde fondsen

Fonds

1-jaar-rendement

ISIN

iShares MSCI Brazil UCITS ETF DIST +27,59% IE00B0M63516
Lyxor Brazil Ibovespa UCITS ETF -C- EUR +28,42% FR0010408799
De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hans Oudshoorn staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze column. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van uw Financieel Rijbewijs en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Auteur

Hans Oudshoorn is beleggerstrainer bij Binck. Hij is co-auteur van het boek 'Beleggen voor Dummies' en columnist van onder andere NRC Handelsblad en DFT.

Twitter: 
www.twitter.com/hansoudshoorn

Niveau