Scoren of niet?

Wat u moet weten over beleggen in voetbalclubs

Rolt de bal ook financieel?

Dans der miljoenen. Miljoenenbal. Nee, het gaat hier niet over een danswedstrijd met kans op groot financieel gewin, maar over de hoogst haalbare competitie voor voetbalclubs: de Champions League. De nodige voorrondes zijn geweest en de meeste vaderlandse competities  zijn weer begonnen. Maar levert beleggen in de voetbalsector, naast extra sportieve beleving, ook daadwerkelijk geld op?

Hoe kunt u beleggen in de voetbalsector?
Een jaar of twintig geleden was er nauwelijks sprake van, maar tegenwoordig heeft een groeiend aantal voetbalclubs een notering aan de beurs. Net als voor andere bedrijven vormt de beurs een financieringsbron voor de clubs, en met een grote schare fans vormt plaatsing van aandelenkapitaal meestal geen probleem. Ook is het een makkelijke manier om het voetbalbedrijf, dus het merk, bij een nog bredere groep onder de aandacht te brengen. Dichtbij huis vinden we op de lokale markt de aandelen van AFC Ajax, op de beurs van Milaan die van AS Roma, Lazio Roma en Juventus Football Club. In Frankfurt heeft Borussia Dortmund een notering en in Parijs vindt u OL Groupe, ofwel Olympic Lyonnais. Het land met de meeste noteringen is Portugal. Van Sport Lisboa e Benfica tot en met Futebol Clube Do Porto. U kunt dus eenvoudig in individuele clubs beleggen. De ISIN-codes vindt u onderaan dit artikel in het overzicht.

Koersontwikkeling nader bekeken
Nadat Ajax in de voorrondes van de Champions League door Rostov uitgeschakeld werd, handelt het aandeel Ajax zo’n 3%-5% lager. AS Roma heeft daags na de uitschakeling (ook voorrondes Champions League) zelfs 10% ingeleverd. Diezelfde 10% had het aandeel overigens in de dagen daarvoor gewonnen. Het resultaat uit de eerste wedstrijd tegen FC Porto bood namelijk hoop op een succesvolle uitkomst (1-1), vandaar dat de koers piekte. Porto, dat de return met 3-0 won van AS Roma, is ongeveer 15% in koers gestegen. Kortom: behaalde resultaten op het veld kunnen zich vertalen als een rappe buitenspeler in de koersontwikkeling.

Er zijn dus tussentijdse uitschieters, maar wie naar de grafieken van de individuele aandelen kijkt, kan voor de lange termijn maar één conclusie trekken: als belegging rolt het balletje niet zo lekker over de mat. Er bestaat zelfs een heuse index met bijbehorende ETF, de STOXX® Europe Football, waarvan u hieronder de grafiek ziet. Ook deze index heeft sinds de midden jaren negentig een glijvlucht laten zien.

voetbal

Het huishoudboekje van voetbalclubs
Voor Ajax en voor de meeste andere beursgenoteerde voetbalclubs, geldt dat een positief operationeel resultaat voor een belangrijk deel te danken is aan recettes uit de Champions League. Doet een club niet mee aan de elitecompetitie, dan staan de resultaten al snel onder druk. Zo ook naar verwachting bij Ajax over het seizoen van 2015-2016 (de definitieve cijfers zijn er nog niet), toen de club niet uitkwam op het hoogste Europese niveau. Sterker nog, zonder de Champions League was er de afgelopen vijf jaar nooit sprake van een positief operationeel resultaat.

Blind staren op deelname aan Europees voetbal (op het hoogste niveau) is wellicht wat kortzichtig; er bestaat ook nog zoiets als de verkoop van spelers en merchandise. De verkoopopbrengst van spelers is moeilijk in te schatten. Over merchandise is meer bekend. Grote clubs houden roadshows over de wereld om zichzelf te promoten en supporters te werven, maar vooral om de kas te spekken. Daar komt voor Ajax grofweg 10%-15% van de omzet vandaan. Ook Manchester United verkoopt veel shirtjes, maar een belangrijk deel van de winst vloeit uiteindelijk door naar sponsor en shirtmaker Adidas. Het is dus belangrijk een inschatting te maken van hoeveel een club daadwerkelijk aan merchandise overhoudt. Een leuk artikel over de opbrengstmythe van shirtverkoop kunt u hier lezen.

Conclusie
In historisch perspectief zien de koersgrafieken van voetbalclubs er niet aantrekkelijk uit. Deelname aan de Champions League vormt een belangrijke impuls voor de bedrijfsresultaten en de beurskoers. Voor een duurzame koersontwikkeling lijkt jaarlijkse deelname en het pakken van prijzen een must. Onder het motto: ‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren’, kan op de korte termijn prima een financieel goaltje gemaakt worden. Dat gaat het effectiefst via de individuele aandelen. Binnen de ETF zitten namelijk vaak zowel de winnaars als verliezers. Hoe ironisch. Kom je elkaar als club misschien een keer niet tegen op het veld, dan wel weer op de beurs.

Succes met beleggen!

Gerelateerde fondsen

Fonds ISIN
AFC Ajax NV NL0000018034
A S Roma IT0001008876
Societa Sportiva Lazio SPA IT0003621783
Juventus Football Club SpA IT0000336518
Borussia Dortmund GmbH & Co. KGaA DE0005493092
Olympique Lyonnais Groupe FR0010428771
Sport Lisboa e Benfica-Futebol PTSLB0AM0010
Futebol Clube do Porto - Futebol SAD PTFCP0AM0008
STOXX® Europe Football ETF CH0013549974
De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Hans Oudshoorn staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze column. Ondanks het feit dat Binck alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina's, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Binck niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Wij adviseren u om eventuele transacties altijd te toetsen aan de uitkomst van uw Financieel Rijbewijs en om niet te beleggen in financiële instrumenten waarvan u de risico’s niet begrijpt. Aan de informatie op deze pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

Auteur

Hans Oudshoorn is beleggerstrainer bij Binck. Hij is co-auteur van het boek 'Beleggen voor Dummies' en columnist van onder andere NRC Handelsblad en DFT.

Twitter

Niveau